Scortisoara | sanatate

Prin scortisoara, intelegem scoarta aromatica a unor arbori, totdeauna verzi care se dezvolta in zonele calde, folosita drept condiment si in medicina, datorita compozitiei chimice a uleiului de scortisoara.

Mentionari si semnificatii biblice

Cuvantul scortisoara se mentioneaza de mai multe ori in Sfanta Scriptura.
- Iesire 30, 23-25: "Sa iei din cele mai bune mirodenii: cinci sute sicli (masura evreiasca avand 11,5 grame) de smirna aleasa; jumatate din aceasta, adica doua sute cincizeci de sicli de scortisoara mirositoare; doua sute cincizeci de sicli trestie mirositoare; casie (specie de arbori ornamentali, folositi in medicina) cinci sute de sicli socotiti dupa siclul sfant, precum si un hin (masura evreiasca pentru lichide avand 6,50 litri) de untdelemn de masline. Din ele veti face mir pentru ungere sfanta, inmiresmat dupa mestesugul facatorilor de aromate; aceasta va fi mirul pentru ungere sfanta".
- Apocalipsa 18, 11-13: "Si negustorii pamantului vor plange. Si vor boci asupra-i, ca nimeni nu le mai cumpara marfa, marfa de aur si de argint si de pietre pretioase si de margaritare si de vison si de porfira si de matase si de stofa stacojie, tot lemnul binemirositor si tot lucru de fildes si tot lucru de lemn de mare pret si de arama si de fier si de marmura si scortisoara si balsam si mirodenii si mir si tamaie si vin si untdelemn si faina de grau curat si vite si oi"¦".
Cea mai buna si adevarata scortisoara provine din Sri Lanka, dar se cultiva si in India, Madagascar, Jamaica, China.

Descriere stiintifica

Cinnamomum Zeylanicum Ness este un frumos arbore, totdeauna verde, din familia Lauraceae, ramurile opuse, cilindrice, frunze opuse, ovale, lucitoare, flori mici, albe-galbui. Se cultiva pentru scoarta sa aromatica. Sunt mai multe specii de Cinnamomum (cassia, aromatica, fistula etc.). Scoarta si frunzele contin un ulei bogat in eugenol si benzoat de benzil. In medicina, se folosesc partile componente: scoarta, frunza, flori uscate, care pulverizate, se folosesc in combaterea unor afectiuni.
Uleiul se obtine prin distilarea cu vapori de apa a scoartelor ramurilor tinere, a florilor si a frunzelor. Uleiul esential are culoarea galben catre maroniu deschis, cu miros caracteristic aromatic. Uleiul esential obtinut numai din frunze este relativ neiritant; cel din scoarta este iritant pentru mucoase.
Actiunea farmacologica: antidiareic, antimicrobian, astringent, imunostimulator, afectiuni respiratorii, genito-urinare, in tratamentele stomatologice, vermifug, in forme farmaceutice pentru scabie.
Uleiul de scortisoara s-a folosit ca ingredient la prepararea Sfantului si Marelui Mir din anul 2002.


Pentru a vizualiza continutul integral, va rugam introduceti codul din iamgine in casuta de mai jos si apasati butonul "VREAU SA CITESC MAI MULT!"