Nardul | sanatate

Prin nard se intelege numele dat mai multor specii de plante erbacee originare din regiunea muntilor Himalaya.

Mentionari si semnificatii biblice

- Cantarea Cantarilor 1, 11: "Cat regele a stat la masa, nardul meu a raspandit mireasma".
- Ioan 12, 1-8: "Atunci Maria, luand o litra (cantitate echivalenta cu 326 grame) cu mir de nard curat, de mult pret, a uns picioarele lui Iisus si le-a sters cu parul capului ei, iar casa s-a umplut de mireasma mirului."
Amintind aceste episoade din viata pamanteasca a Mantuitorului nostru Iisus Hristos, in care este vorba de ungerea cu mir pe care El a primit-o inaintea Patimilor Sale, incercam sa atragem atentia asupra elementului material - "mirul de mare pret", care prin sfintire devine Sfantul si Marele Mir, cel prin care se pune temelie sfinteniei in viata Bisericii si crestinismului. Desigur, de la ungerea cu mir, si de la insusi numele Sau, Hristos, adica "cel uns", folosirea Sfantului Mir exprima "un sens de transmitere, un sens de legatura spirituaIa" - cum se exprima I.P.S. Antonie Plamadeala, Mitropolit al Ardealului - de comuniune intre toti crestinii, in cazul Ortodoxiei, intre toti fiii unei Biserici, de aceea, si la sfintirea lui participa toti arhiereii unei Biserici.
Cu acest Sfant si Mare Mir, care contine circa 50 de ingrediente, in care intra si uleiul de nard, se savarseste Taina Mirungerii celor botezati si a celor care trec de la o alta religie la crestinism, se tarnosesc (sfintesc) bisericile si se sfintesc antimisele, acele obiecte de cult fara de care nu se poate savarsi - canonic - Sfanta Liturghie.

Descriere stiintifica

Nardul este numele dat mai multor specii de plante erbacee din familia Valerianaceae. Planta are radacina scurta si groasa, fibroasa si foarte aromata, cu frunze moi si flori rosii purpurii fructul nuciform. Este raspandit pe dealurile din India, China, Japonia, Himalaya, Nepal. Din radacina de nard se extrage, prin diferite metode, uleiul de nard, care intra ca ingredient in compozitia Sfantului si Marelui Mir, alaturi de frunzele de nard si este folosit frecvent in parfumerie.
Actiune farmacologica
Uleiul din radacina de nard obtinut prin distilare, este un lichid uleios, pal galbui, foarte placut mirositor, iute la gust, care are actiune antiinflamatorie, antipiretica, bactericida, fungicida, laxativa si purgativa. Se ambaleaza in sticle de culoare inchisa sau in vase de alabastru cu gat lung si ingust. Laboratoarele de parfumerie din Egipt se pare ca extrag cel mai bun ulei esential de nard. Astazi, unii impostori falsifica uleiul natural de nard. Uleiul sintetic de nard poate sa semene cu uleiul natural de nard, dar nu confera miros permanent. Uleiul sintetic isi gaseste utilizare in industria parfumurilor.


Pentru a vizualiza continutul integral, va rugam introduceti codul din iamgine in casuta de mai jos si apasati butonul "VREAU SA CITESC MAI MULT!"