Maslinul | sanatate

Maslinul este un arbore fructifer totdeauna verde, cu trunchiul adesea stramb, cultivat mai mult in regiunile mediteraneene pentru lemnul si mai ales pentru fructele lui bogate in ulei. Ramura de maslin este simbol al pacii.

Mentionari si semnificatii biblice

- Facerea 8,11: "Si porumbelul s-a intors la el spre seara, si iata avea in cioc o ramura verde de maslin. Atunci a cunoscut Noe ca apele se scursesera de pe fata pamantului";
- Iesirea 25, 6: "untdelemn pentru candele, miresme pentru mirul de uns si pentru tamaia cea binemirositoare";
- Iesirea 30, 24: " casie (specie de arbori ornamentali, folositi in medicina) cinci sute de sicli socotiti dupa siclul sfant, precum si un hin (masura evreiasca pentru lichide avand 6,5 litri) de untdelemn de masline";
- Psalmul 22,6: "Uns-ai cu untdelemn capul meu iar paharul Tau este adapandu-ma ca un puternic";
- Ps. 51,7: "Dar eu, ca un maslin roditor in casa lui Dumnezeu, am nadajduit in mila lui Dumnezeu, in veac si in veacul veacului";
- Ps. 127,3: "Femeia ta ca o vie roditoare in laturile casei tale; fiii tai ca niste vlastare tinere de maslin imprejurul mesei tale";
- Isaia 17,6: "Vor ramane pe urma cateva roade, ca la scuturatul maslinului, doua-trei masline pe varf, patru-cinci pe ramuri, zice Domnul Dumnezeul lui Israel";
- Zaharia 4,3: "Deasupra lui, doi maslini: unul de-a dreapta candelei lui iar unul de-a stanga".
- Luca 7, 46: "Tu untdelemn capul nu Mi l-ai uns, ea insa cu mir Mi-a uns picioarele".
- Luca 10, 34: "si apropiindu-se, i-a legat ranile, turnand pe ele untdelemn si vin si punandu-l pe dobitocul sau, l-a dus la o casa de oaspeti si a avut grija de el".
Unul din cei mai importanti si mai frumosi pomi fructiferi din Tara Sfanta, este maslinul sau olivul. Alaturi de paine si vin, uleiul de masline este cunoscut ca fiind cel de-al treilea articol al binecuvantarii lui Dumnezeu: "Si te va iubi, te va binecuvanta, te va inmulti si va binecuvanta rodul pantecelui tau, rodul pamantului tau: painea ta, graul tau, vinul tau, untdelemnul tau..." (Deuteronom 7, 13).

Descrierea stiintifica

Este un pom ce apartine florei mediteraneene. Se planteaza in locuri inalte, placandu-i pamantul uscat. Maslinul are inaltimea de 6-12 m, trunchiul sau este adesea stramb, iar din cauza incolacirii nodurilor, are o infatisare fantastica. Lemnul este galben cu dungi negre, avand diverse utilizari. Frunza maslinului in forma de lance este verde si iarna, iar ramurile sunt foarte numeroase. Florile de maslin sunt dese si marunte, ca ale liliacului. Fructele se dezvolta din flori albe in forma de cruce, au forma alunelor mai mari, culoarea fiind la inceput verde si apoi neagra. Poate ajunge la o varsta foarte inaintata. Unii spun chiar ca acest pom nu moare niciodata, deoarece mladitele ce dau din radacini se pot dezvolta si rodi. Pentru aceea si Psalmistul zice: "Femeia ta ca o vie roditoare in laturile casei tale; fiii tai ca niste vlastare tinere de maslin imprejurul mesei tale". Uleiul de maslin sau untdelemnul nu se extrage din samburi, ci din pulpa sau carnea fructului (cu cat fructul este mai carnos, cu atat uleiul este mai putin si inferior calitativ). Din aceasta constatare, vechii preoti egipteni ziceau despre invataceii lor intocmai cum se zice si despre maslina - cu cat mai multa carne pe ea, cu atat mai putin ulei, - adica cu cat corpul este mai mare cu atat este mai putin suflet, mai putina minte in el.

Istorie si legenda

Homer numea uleiul de masline "lichidul de aur". A fost medicament, substanta magica, sursa inepuizabila de fascinatie si uimire; asemanator vinului, nu exista doua tipuri de ulei de masline la fel. Fiecare tip este influentat de sol, clima, soi, varsta, metode de obtinere. Originea culturilor de maslin se pierde in negura vremii. O ipoteza spune ca maslinul s-ar fi nascut in vremurile preistorice, in sudul Asiei, de unde s-ar fi extins in Australia si spre Grecia. Alte teorii indica bazinul mediteranean ca loc de origine a maslinului. O alta teorie spune ca ar proveni din Etiopia. Descoperirile arheologice indica faptul ca maslinii salbatici existau in insula Creta (Grecia) cu mult inainte de nasterea civilizatiei. Din Creta s-au raspandit in Egipt (2000 i. Hristos) si Palestina (1800 i. Hristos). In secolul al VI-lea i. Hristos apar in bazinul mediteranean, ajung in Tripoli, Tunis si Sicilia. In Spania, cultivarea maslinilor a fost introdusa in timpul dominatiei maritime a fenicienilor (1050 i. Hristos). Dupa descoperirea Americii, maslinul a traversat oceanul, iar in 1580 era cultivat in Mexic, Peru, California, Chile si Argentina. In orice caz, cea mai mare productie de ulei de masline provine din regiunea Mediteranei. Legenda spune ca aparitia maslinului a fost in Grecia, ca rezultat al conflictului dintre Poseidon, zeul marilor, si Atena, zeita razboiului si a intelepciunii. Se spune ca Poseidon a lovit cu tridentul sau in piatra si a inceput sa curga apa sarata; Atena a lovit cu sulita in pamant si a rasarit un maslin. Cum pomul a fost considerat mult mai valoros pentru poporul din Atica, noul oras a primit numele de Atena. Se spune ca toti maslinii din Atena se trag exact din cel daruit de zeita oamenilor. Dominand maiestuos tarmurile stancoase ale Greciei, maslinii au ajuns in scurt timp "stalpii" societatii elene. Erau atat de pretuiti, incat cel care avea nesabuinta de a taia un pom era condamnat la moarte sau exil. La randul lui, uleiul de masline devenise cea mai de pret marfa. Corabiile erau construite in scopul de a transporta din Grecia spre centrele comerciale din zona Mediteranei.
Maslinul este simbolul gloriei si pacii; el si-a dat ramurile pentru slavirea celor victoriosi, fie in jocuri prietenesti, in intrecerile olimpice, fie in razboaiele scaldate in sange. Coroanele confectionate din ramuri de maslin erau oferite zeitatilor si persoanelor extrem de importante. Astfel de coroane au fost gasite in mormintele lui Tutankamon.
In Tara Sfanta "“ Palestina - maslinul este la mare pret. Regele David avea paznici care vegheau asupra culturilor si a depozitelor, astfel ca pretiosul ulei din fructele sale sa fie in siguranta.
Credinta ca uleiul de Masline confera putere si tinerete era raspandit in intreaga lume antica. In Egipt, Grecia si Roma se intrebuinta foarte mult atat in scopuri medicinale, cat si cosmetice. De exemplu, in Mexic, a fost descoperita o lista cu ingrediente (fenicul, susan, telina, creson, menta, salvie, trandafir si ienupar) adaugate uleiului de masline pentru obtinerea unor unguente.
In ciuda iernilor destul de geroase, uneori si a verilor inabusitoare din zonele unde el este cultivat, maslinul continua sa creasca, sa se inalte spre cer, sa ofere fructele din care, prin diferite metode, se extrage uleiul de masline, care sa vindece si sa fie privit cu adoratie.
Cel mai bun si mai fin ulei se obtine din masline inca necoapte. De aceea pentru a nu se rupe crengile proaspete, maslinele nu se culeg cu mana. In legiuirile casnice ale lui Moise se porunceste anume sa nu se scuture maslinul de tot. "Cand vei bate maslinul tau, sa nu te intorci sa culegi ramasitele, ci lasa-le strainului, orfanului si vaduvei" (Deuteronom 24, 20). Maslinul era cultivat in toate colturile Tarii Sfinte pe suprafete intinse asa incat, pe drept cuvant, se poate spune ca el este emblema Palestinei. Padurile de maslin se intindeau pe distante de ore, spre nord si spre nord-est de Gaza, spre sesurile Saronului. Prielnic culturii maslinului era si sesul pe coasta feniciana. Culturile de maslin faceau bogatia Betleemului si acopereau coastele joase ale vailor Hebronului. Singura ingrijire pe care acest pom o cere este aceea de a-l altoi cand este salbatic, osteneala pe care el o rasplateste din belsug. Taranii din Palestina - felahii - spun ca vita de vie e o "sitt" - o delicata doamna de la oras care necesita multa ingrijire si atentie. Smochinul este o "fellaha" - o taranca deja bine intarita, care nu are nevoie decat de putina ingrijire. Maslinul este insa o beduina care si in locuri pustii si neumblate este inca destul de tare si capabila de munca.
In Ierusalim era vestit pentru culturile de maslin, asa-numitul Muntele Maslinilor cu gradina Ghetsimani, care in traducere romaneasca inseamna "teasc de untdelemn". Aceasta este gradina mult iubita si de Mantuitorul, Care foarte des venea aici sa se roage si unde, de altfel a fost si prins. Inca si astazi sunt aici un numar de maslini foarte batrani, despre care traditia spune ca ar fi chiar din acei sub care Domnul se ruga.
In antichitate, Palestina exporta untdelemn Tirului si Egiptului. Uleiul de masline era intrebuintat mai intai pentru mancare, apoi la sacrificii, la fabricarea mirului, la arderi, precum si pentru alinarea si vindecarea ranilor.
Dupa frunzele totdeauna verzi, maslinul inchipuie nemurirea. Ramura de maslin este simbolul pacii, iar ramurile multe si stufoase sunt simbolul familiei numeroase. Exista si maslin salbatic, din fructele caruia se obtine un ulei de calitate inferioara.
Din lemnul maslinului se confectioneaza obiecte de arta. Este mult pretuit pentru lemnul sau fin si dens din care au fost ciopliti heruvimii, usile, cornisele si stalpii Templului lui Solomon (1 Regi, 6,23 si 31-33).
Maslinul este pomenit in Biblie mai mult de 40 de ori, fiind unul dintre cei dintai arbori amintiti in Sfanta Scriptura. Asa de exemplu, dupa ce Potopul lui Noe inceteaza, prima frunza pe care o aduce porumbelul de pe pamant este frunza de maslin, lucru dupa care Noe cunoaste ca apele au scazut. Untdelemnul de maslin este considerat untura Orientului. Maslinele sunt mancate fie fierte in ulei, fie conservate (murate). De cele mai multe ori un maslin da pana la 100-150 litri de ulei. In Palestina, fara paine si ulei sateanul nu poate trai, folosindu-l chiar si la iluminat. La serviciul divin de la Cortul Sfant, in afara de luminat, untdelemnul servea si la ars in candela, precum si la ungerea sacra a regilor, profetilor, preotilor. Nu rareori este intrebuintat si la vindecarea ranilor. Se dadea cu el pe cap, ca simbol al curateniei totale.
Untdelemnul de calitate inferioara se intrebuinteaza astazi la obtinerea sapunului. In Palestina sunt multe intreprinderi de fabricare a sapunului din untdelemn de masline si astazi. Pentru scoaterea untdelemnului din masline, se sapau in stancile Palestinei, doua rezervoare sau gropi de aproximativ trei metri cubi. Cel in care se tescuiau maslinele era asezat mai sus decat cel in care se scurgea uleiul. Maslinele erau calcate cu picioarele, cum se calca la noi strugurii, desigur dupa ce mai intai erau desfacute de samburi cu o roata mare de piatra. Untdelemnul curgea in rezervorul de mai jos, de unde era scos si vandut sau folosit la mancare. Untdelemnul este folosit nu numai ca element indispensabil pentru hrana omului, ci si ca un balsam pentru vindecarea ranilor. In crestinism, untdelemnul este folosit in cult in diferite imprejurari: la Botez, la Sfantul Maslu (cand se face slujba speciala pentru bolnavi si preotul ii unge de sapte ori cu untdelemnul sfintit pentru tamaduire si curatire de pacate); la sfarsitul Liturghiei cand se miruiesc credinciosii, la Litie.
Uleiul de masline este un lichid pal, galben, cu nuanta verzuie, gust usor iute si miros placut, reactie acida si se intrebuinteaza la prepararea Sfantului si Marelui Mir. Pentru folosirea lui la prepararea Sfantului si Marelui Mir, uleiul de masline trebuie sa aiba buletin de analiza, in care sa fie specificata data de preparare si de expirare, sa fie virgin, adica din prima extractie, sa se importe in bidoane de 20-25 litri pentru eficienta economica, de preferinta de la o singura firma greceasca sau italiana si sa se procure in anul cand se prepara Sfantul Mir.
Termenul de valabilitate al uleiului de masline este limitat la cca 3 ani. El se pastreaza la temperatura de + 8° C. Cand se prepara Sfantul si Marele Mir, toata cantitatea de ulei va fi tinuta la temperatura de 15-20° C, in jur de 48 ore pentru fluidificare.

Efectele terapeutice ale uleiului de masline virgin

Uleiul de masline virgin era considerat de catre vechii greci cheia longevitatii si a pastrarii integritatii mentale. Acest aliment-medicament obligatoriu trebuie sa faca parte din farmacia casei. Cei ce vor sa-si mentina inima sanatoasa si arterele curate, fara ateroame, este suficient sa ia opt saptamani, pe langa dieta obisnuita, doua linguri de ulei de masline pe zi. Uleiul de masline se ia si pentru hipertensiune, trei linguri pe zi, una dimineata, una seara si una in salate. Uleiul de masline poate inlatura diabetul zaharat la adulti daca se administreaza timp de opt saptamani doua linguri de ulei de masline pe stomacul gol, iar pentru intretinere o lingura pe zi toata viata. In bolile de nervi, se consuma in fiecare dimineata o lingura de ulei de masline si ar fi bine daca gospodinele ar folosi la prepararea alimentelor numai ulei de masline. El este si un excelent vermifug de aceea copiilor li se vor da trei linguri pe zi. In caz de constipatii se iau doua linguri de ulei de masline seara, la culcare, timp indelungat, fiind unul din cele mai blande laxative. Uleiul de masline este un bun antidot pentru intoxicatii cu ciuperci. Pana la venirea medicului inghite un amestec de praf de carbune de lemn cu ulei de masline din belsug, care ajuta la neutralizarea otravii. Vezica biliara este stimulata cu una-doua lingurite de ulei de masline, inainte de masa. Acesta declanseaza secretia vezicii inainte ca mancarea sa ajunga in stomac. Datorita vitaminei E pe care o contine, uleiul de masline ajuta la vindecarea ulcerului, el functionand ca un pansament gastric, daca se iau doua lingurite pe zi timp indelungat. Uleiul de masline este bun si pentru uz extern contra caderii parului, gutei, crapaturilor pielii si a calcaielor. Uleiul de masline este indicat in cazul tenurilor uscate si ridate. Cu un strat subtire de ulei, ungeti-va fata, pe gat si pe antebrate, prin miscari circulare si repezi. Acest tratament mentine pielea suficient de intinsa, inmoaie zbarciturile.

Conditii de calitate si conservare

Uleiul de masline se pastreaza la loc racoros. Temperatura de coagulare este de 6-8° C. Termenul de valabilitate trebuie sa fie indicat foarte clar in certificatul de calitate si pe fiecare ambalaj. In general, uleiul de masline virgin are valabilitate 3 ani din momentul extragerii.


Pentru a vizualiza continutul integral, va rugam introduceti codul din iamgine in casuta de mai jos si apasati butonul "VREAU SA CITESC MAI MULT!"