Isopul | sanatate

Mentionari si semnificatii biblice

Iesirea 12, 22: "Luati un manunchi de isop si, muindu-l in sangele strans de la miel intr-un vas, sa ungeti pragul de sus si amandoi stalpii usii cu sangele cel din vas, iar voi sa nu iesiti nici unul din casa pana dimineata".
Leveticul14, 51-52: "Va lua lemnul de cedru, ata, isopul si pasarea vie si le va muia in sangele pasarii injunghiate si in apa de izvor si va stropi casa de sapte ori. Si va curati astfel casa cu sangele pasarii, cu apa de izvor, cu pasarea cea vie, cu lemnul cel de cedru, cu ata rosie rasucita si cu isop".
Numeri 19, 6: "Apoi sa ia preotul lemn de cedru, isop si ata de lana rosie si sa le arunce pe juninca ce se arde ".
Numeri 19, 18: "Un om curat sa ia isop, sa-l moaie in apa aceea si sa stropeasca din ea casa, lucrurile si oamenii cati sunt acolo si pe cel ce s-a atins de os de om".
Psalmul 50, 7: "Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati, spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi".
Ioan 19, 29: "Si era acolo un vas plin cu otet; iar cei care Il lovisera, punand in varful unei trestii de isop un burete inmuiat in otet, l-au dus la gura Lui". (ramura de isop a constituit suportul buretelui si amandoua au fost ridicate in varful unei trestii).
Evrei 9, 19: "Intr-adevar Moise, dupa ce a rostit intregului popor toate poruncile din Lege, luand sangele cel de vitei si de tapi, cu apa si cu lana rosie si cu isop, a stropit si cartea si pe tot poporul".
Credinta in puterea curatitoare a isopului nu a pierit nici dupa Moise. Din contra, ea este exprimata si dorita cu deosebita convingere si de David imparatul, in pocainta lui adanca dupa pacatul savarsit cu sotia lui Urie Heteul. El zice asa cum am aratat in Psalmul 50, 7: "Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati..."

Descrierea stiintifica

Hyssopus officinalis din familia Labiatae, este un subarbust, originar din regiunile calcaroase si aride ale Europei meridionale; la noi creste numai in cultura. Are aspect tufos, cu tulpini lemnoase la baza, erbacee si patrunghiuIare in partea superioara ce poarta frunze opuse, intregi, lineare, cu varful ascutit. Florile sunt mici, albastre sau albastru violaceu, reunite in spice unilaterale in regiunile terminale ale ramurilor. Infloreste din iulie pana in septembrie. Produsul vegetal folosit se recolteaza in timpul infloririi, numai partile aeriene nelignificate si se usuca la umbra.
Din partile aeriene, se obtine prin diferite metode de distilare uleiul de isop, lichid incolor, uleios, cu miros aromat placut.

Actiune farmacologica: astringent, antiseptic, antiviral, carminativ, tonic-amar.

Modul de folosire Herba Hyssopi se foloseste sub forma de infuzie 2-3%, se da intern cate 200 ml pe zi ca expectorant si antisudorific, mai ales in bronsitele cronice si astmul bronsic. Extern se foloseste sub forma de cataplasme ca cicatrizant al ranilor. Intra in compozitia ceaiurilor antiasmatice, pectorale si sudorifice.


Pentru a vizualiza continutul integral, va rugam introduceti codul din iamgine in casuta de mai jos si apasati butonul "VREAU SA CITESC MAI MULT!"