Cedrul | sanatate

Este un arbore din familia pinaceelor, cu lemnul tare, cu ramuri orizontale. Lemnul acestor arbori, de culoare brun-galbuie este rezistent, uleios, cu miros puternic. Este folosit in constructii navale, la fabricarea mobilelor, in sculptura etc.
Mentionari si semnificatii biblice

Dintre toti arborii amintiti in Sf. Scriptura, cel mai laudat este cedrul. Este pomenit cam de 75 de ori, iar adesea este dat ca simbol al maretiei. Iata cateva locuri unde este amintit cedrul: Numerii 24,6; 3 Regi 6,15: "Peretii templului i-a imbracat pe dinauntru cu scanduri de cedru; de la pardoseala templului si pana la tavan si capriori, cu lemn de cedru i-a captusit peste tot, iar pardoseala a facut-o din scanduri de chiparos"; 4 Regi 14,9; Cantarea Cantarilor 5,15; Isaia 2,13; lezechiel 17, 22.
Solomon, rege al statului Israel (cca 973-933 i. Hristos), fiul si succesorul lui David, a construit (din cedru) vestitul complex arhitectural din Ierusalim (templul lui Iahve si palatul regal). La constructia acestui vestit templu s-a intrebuintat foarte mult lemn de cedru din Liban, fiindca era un lemn tare si bun de constructie. Solomon, ca sa obtina acest lemn pentru construirea templului, deoarece in Palestina nu se gasea, a trebuit sa faca un tratat de alianta cu Hiram, regele Tirului. Dupa cele ce aflam din Sf. Scriptura, tot templul era captusit cu lemn de cedru. Chiar si astazi, lemnaria acoperisului Sf. Mormant al Mantuitorului este facuta din lemn de cedru. Atat de obisnuit si vestit altadata, astazi, cedrul Libanului este ceva foarte rar (chiar daca pe drapelul Libanului se afla cedrul). Padurea principala se afla in Siria, langa Tripoli, pe partea superioara a vaii ce duce spre Marea Mediterana, cam la 25 km de mare si la aproape 2000 m altitudine. Se mai afla cativa cedri foarte aproape de Beirut. De obicei, aici merg calatorii europeni ca sa-i vada. Ca sa nu dispara, acestia sunt paziti, cu multa severitate, de catre autoritatile guvernului din Siria. De curand, o echipa de cercetatori germani din Munchen, a experimentat o reteta antica de tratare a lemnului de cedru si a descoperit ca prin acest procedeu se poate extrage guaiacol (C7H8O2) un lichid incolor, cu miros specific, care este un conservant chimic foarte puternic. Aceasta este substanta care confera mumiilor capacitatea de a rezista timp de mii de ani. Oamenii de stiinta au extras uleiul esential de cedru, bogat in guaiacol, folosind o metoda straveche mentionata de Plinius cel Batran care a scris despre imbalsamarea cu o substanta pe care o numeste "cedrium".

Descriere stiintifica

Dupa raspandire, sunt mai multe specii de cedru: Cedrus atlantica din Maroc, Cedrus brevifolia din Cipru, Cedrus libani din Liban, Cedrus deodora din Asia Centrala. Toate speciile fac parte din familia pinaceelor. Este un mare si frumos arbore totdeauna verde, cu ramurile intinse, orizontale, rigide; frunzele de un verde inchis, aproape cilindrice, sunt fasciculate, scurte si rigide. Florile masculine sunt solitare pe ramuri scurte, cele feminine cate 1-2; conurile ovale, scurt pediculate, la inceput purpurii, brune-cenusii la maturitate, asemanatoare bradului nostru.. Creste in Liban, Cipru, Maroc si Algeria. Uneori, este cultivat si ca planta decorativa, prin aspectul sau in forma de piramida si prin infatisarea sa maiestuoasa. Este unul dintre copacii cei mai impozanti. Poate sa ajunga pana la inaltimea de 30 m, iar trunchiul, cu ramurile sale, face un cerc, de 13-15 m. Din tulpina lui dreapta ca lumanarea, pornesc crengile, care apoi se ramifica intr-un mare numar de brate ce se intind orizontal.
Uleiul se obtine prin distilarea cu vapori de apa a frunzelor, conurilor si a taieturilor proaspete din trunchiul arborilor. Nu este toxic, nu este iritant. Culoarea este oranj, gustul dulceag.
Actiune farmacologica: antiseptic al cailor respiratorii, antiseboreic, expectorant, mucolitic, sedativ nervos, stimulent tonic.


Pentru a vizualiza continutul integral, va rugam introduceti codul din iamgine in casuta de mai jos si apasati butonul "VREAU SA CITESC MAI MULT!"